Izlet z namenom

Društvo Odnos je v petek, 20.5.16 realiziralo izlet za osebe z mednarodno zaščito v Logarsko dolino. Namen je bil predstaviti bolj  skrite kotičke naše prelepe dežele in hkrati omogočiti srečanje vseh, ki živijo v različnih delih Slovenije. Tako sta nas avtobusa pripeljala iz Maribora in Ljubljane na skupni cilj. pohoda zmožni so se odpravili na krajši pohod do slapu Rinka, mlajši in težje mobilni pa so ta čas preživeli v doživljajskem pravljičnem gozdu.

Naj bo integracija tudi  v bodoče usmerjena v spodbujanje pozitivnih doživljajev posameznikov in družin. Kakovostno preživet prosti čas in prijetni, radostni občutki so pogoj za psihosocialno stabilnost ter zdravje vseh nas.

Hvala vsem udeležencem ter prostovoljcem, ki so s svojo prisotnostjo naredili dan čudovit!

 
 
 

Pust 2016

Pust 2016

Pustne običaje smo v preteklem tednu dobro spoznali, saj smo poleg tematskih delavnic z namenom spoznavanja običajev ter spodbujanja konverzacije v slovenskem jeziku obiskali tudi pustni karneval na Ptuju. Več v galeriji<<

 

 
 
 

Kulturni dan

Letošnje kulturno srecanje s prijatelji begunci smo namenili svetovni poeziji: brali in peli smo Preserna, Hafiza, Darwisha...izredno dozivetje, ko slisis izvedbo Zdravljice v arabscini, pa himno Konga prevedeno v slovenscino. Perzijski in arabski avtorji prebrani v francoskem in angleskem jeziku, pa bosanska sevdalinka, ki jo doziveto zapoje Iracan. Hvala vsem, ki ste brali, recitirali, peli ali kako drugace predstavljali literate svoje domovine.

 
 
 

Ogled kino predstav

V mesecu januarju smo si ogledali tudi dve predstavi v Kinodvor v Ljubljani. Odrasli so bili navdušeni na filmom Taxi (več>>), otroci pa so sew zabavali z risanim filmom Mumini na Azurni obali (več<>), ki je bil del festivala Bobri. 

 

Galerija

 
 
 

Obisk Narodne galerije

Obisk Narodne galerije

Pred kulturnim tednom smo s skupino oseb z mednarodno zaščito obiskali prenovljeno narodno galerijo v Ljubljani.

 
 
 

Skupinska srečanja za ženske

Skupinska srečanja so namenjena druženju oseb-žensk z mednarodno zaščito, spodbujanju konverzacije v slovenskem jeziku, izmenjavi izkušenj o bivanju v novem okolju, predstavitvi delovnih veščin posameznih udeleženk ter uporabi sprostitvenih tehnik.

Vsako srečanje nam nakloni veliko zanimivih utrinkov, smeha ter sproščenih obrazov, Dobrodošle tudi v prihodnih srečanjih, učimo se druga od druge!

 
 
 

Skupina za družine 7.12.2015

Srečanje smo namenili pogovoru o praznikih v različnih kulturah, izdelovanju okraskov za dnevni center ter druženju z vrstniki.

 

Galerija

 
 
 

Skupinsko srečanje za otroke in družine 23.11.2015

Dnevni center za begunce počasi oživljamo. Postavili smo razstavo izdelkov učencev OŠ Dragomelj na temo beguncev. 23.11. smo na skupinskem srečanju izdelovali podobe nas samih ter prijateljev, se družili in zabavali ob zvokih afriških bobnov.

Naslednje srečanje bo 7.12.2015 v znamenju zime! Pridružite se nam!

 
 
 

Vabilo k udeležbi

Vabilo k udeležbi
 
 
 

Ozaveščanje javnosti in nagradni natečaj

V tednu otroka smo se pridružili učencem 1. triade OŠ Dragomelj. Pogovarjali smo se o beguncih, o razlogih, zakaj nekdo to postane in predvsem o tem, kako mi sami lahko ljudem na begu omogočimo bolj znosno življenje. Bili smo enotni, da so begunci tujci, a hkrati tudi prijatelji, ki jih še nismo spoznali. Niso nič drugačni od nas samih, imajo podobne potrebe, želje in pričakovanja kot mi. Otroške oči so se iskrile ob idejah, kako bi sami lahko polepšali bivanje vrstnikom, ki prihajajo v Slovenijo.
Ugotovili smo tudi, da dostop do šolanja ni nekaj samoumevnega ter da hoditi v šolo nekomu pomeni mnogo več kot obveza, to je sreča in privilegij.
Zahvaljujemo se šolskemu osebju šole, ki nam je omogočilo jedrnat pogovor in predstavitev našega dela vašim šolarjem.
Sledi obveščanje o likovnem natečaju, ki smo ga za šolarje razpisali in pričakujemo veliko izvrstnih izdelkov, najboljši bodo tudi nagrajeni.

 
 
 

Projekt "Pomoč pri integraciji za osebe z mednarodno zaščito 2015 - 2017"

Cilj projekta je zagotavljanje celostne pomoči osebam s priznanim statusom mednarodne zaščite.

Projekt je usmerjen v zagotavljanje celostne, kakovostne, redne, strokovne in humane pomoči osebam z mednarodno zaščito v Sloveniji. Pri izvajanju projekta sodelujejo osebe z begunsko in migrantsko izkušnjo, prostovoljci in neformalni prevajalci. 

V okviru programa izvajamo različne med seboj povezane in dopolnjujoče se aktivnosti, ki jih  prilagajamo potrebam, željam in interesom vključenih oseb z mednarodno zaščito.

  • Pomoč pri urejanju življenjskih situacij
  • Učna pomoč
  • Integracijske aktivnosti in ukrepi za povečanje socialne vključenosti oseb z mednarodno zaščito
Projekt izvajamo od oktobra 2015 do junija 2017, podpirata ga Sklad za azil, migracije in vključevanje (AMIF)
 ter Ministrstvo za notranje zadeve RS.
 
_________________________________________________________________
 

Galerija

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.