Obeležitev svetovnega dneva beguncev 2019-2021

Obeležitev svetovnega dneva beguncev 2019-2021
 

Galerija

 
 
 

Kulturna dediščina - bogata pot za vstop na trg dela

Vabimo priseljence in migrante iz Afrike, Azije in Južne Amerike, ki bi si želeli na usposabljanjih/ delavnicah osvojiti nove spretnosti, preko katerih bi lahko na podlagi lastne kulture vstopili na trg dela. 

Od januarja do novembra 2019 bomo v okviru projekta S Kulturo do dela organizirali brezplačna usposabljanja/delavnice na področju kulture. Usposabljanja so namenjena vsem migrantom iz Afrike, Azije in Južne Amerike ne glede na delovne izkušnje, status, uradno izobrazbo ali znanje jezika. Delavnice bodo potekale v Ljubljani.

Zavod za globalno učenje in razvoj projektov se s Studiom 25 ter Društvom Odnos aktivno zavzema za ustvarjanje okolja v slovenski družbi, ki omogoča migrantom iz globalnega juga lažji dostop do trga dela, kjer je središče moč migrantov na področju kulturne dediščine.
Operacijo Kulturna dediščina - bogata pot za vstop na trg dela (S kulturo do dela) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

BREZPLAČNA USPOSABLJANJA / DELAVNICE

Kulinarične delavnice Spoznali bomo, kaj vse se na tem področju v Sloveniji že dogaja (ogled praks) in se v nadaljevanju osredotočili na vaše kulturne elemente (tradicionalne jedi, igre, pripovedovanje, pripovedke, lončarstvo ...) ter osnovali zanimive, malo drugačne kulturno-kulinarične delavnice, ki jih boste lahko (opremljeni z znanjem in praktičnimi izkušnjami) kakovostno izvajali v bodoče. Tekom usposabljanja ustvarimo unikatni koncept vaše kulturno-kulinarične delavnice, ki jo lahko izvajate v zameno za plačilo v prihodnosti.
Mentorji so predstavniki Zavoda Global

 Ustvarjalnost skozi ročna dela Tradicionalna znanja ročnih tehnik in spretnosti, ki ste jih prinesli s seboj iz svoje države, kulture (Eritreje, Sirije, Iraka, Konga ...), kot so šivanje, krojenje, tkanje, vezenje, pletenje, kvačkanje in izdelava nakita bomo preizkusili, raziskali, izpopolnili in razvili ali se jih priučili, ter nato razvili v kulturne produkte (npr. tradicionalne noše, okraske, denarnice, blazine, rute, torbice ...), jih predstavili in ponudili trgu.

Mentor: Irena Zajc in predstavniki društva Odnos.

 Arabsko folklorno plesno izročilo Spoznavali bomo glasbeno in plesno raznolikost in se naučili osnovnih korakov tradicionalnega skupinskega arabskega plesa »dabke«, kako sestaviti koreografije in kako to znanje podajati naprej. Naučili se bomo odrskega skupinsko usklajenega nastopa ob spremljavi tradicionalne arabske glasbe v privlačnih kostumih in naše znanje skupaj tudi predstavili na različnih dogodkih.

Mentor: Wasim Alkhatib

 Afriški plesi in glasba Delavnice so namenjene vsem, ki imajo vsaj osnovno znanje na področju plesa in glasbe ter so željni ustvarjanja in nadgrajevanja svojega umetniškega izraza. Naučili se bomo soustvarjati v skupini in pridobili veščine za potrebe odrskega nastopanja. Pridobljeno znanje bomo predstavili na različnih dogodkih znotraj projekta, kar vam bo omogočilo začetek samostojne karierne poti.

Mentorica usposabljanja: Maša Kagao Knez, plesalka, plesna pedagogija in koreografinja

 Trženje Tekom usposabljanj se bomo na praktični način naučili kako uspešno tržiti vse oblikovane produkte, ki smo jih osnovali. Usposabljanja se bodo predvidoma odvijala v drugi polovici leta 2019.

 Prijave na brezplačne delavnice:

Na sedežu društva Odnos: Einspielerjeva ulica 6, 1000 Ljubljana, 1. nad.
Telefon: 040 698 686 (Katarina), 031339654 ali 2041339978 (Max)
E-mail:  katarinaodnos@gmail.com ali zavodglobal@gmail.com
FB

Vsi smo delček istega sveta, 18.12.2018,, Konferenčna dvorana v Narodnem muzeju - Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana

 

Galerija

 

Dokumenti

 
 
 

Obeležitev dneva beguncev 2016-2018

Pred 16. leti je bil 20. junij razglašen za Svetovni dan beguncev.  Prosilci za mednarodno zaščito in osebe s statusom mednarodne zaščite v Republiki Sloveniji živijo med nami in z nami. Vključujejo se v družbo, na trg dela in izobraževalni sistem. 

 Z namenom druženja in ozaveščanja širše javnosti z omenjeno tematiko  v obdobju 2016 do 2018 organizacije Inštitut za afriške študije – IAS, Društvo ODNOS in Javni zavod Cene Štupar –  Center za izobraževanje Ljubljanaizvajamo projekt  "Obeležitev dneva beguncev".

V obdobju od 13.6. do 30.6 .2016 smo partnerji izvedli šest posvetov širom Slovenije z namenom  ozaveščanja javnosti o pomenu integracije beguncev, namen pa je bil predvsem osvetliti težave, s katerimi  se begunci soočajo ter iskanje novih rešitev za odpravo le-teh.

Osrednja prireditev ob Dnevu beguncev je bila v ponedeljek, 20.6.2016 na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Projekt podpirata ga Sklad za azil, migracije in vključevanje (AMIF)

 ter Ministrstvo za notranje zadeve RS.
 
______________________________________________________

Galerija

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.